Hizmetler

Ürolojide Kullanılan Fitoterapik Çaylar

ÜROLOJ,K RAHATSIZLIKLARDA KULLANILAN BİTKİ ÇAYLARI

 

Ardıç

Juniper

Juniperus communis meyvesi
İdrar miktarını arttırır günde 2-3 defa yarım ile 1 gram kuru meyve ile hazırlanan çayı içilir günlük 10 gram geçmemelidir. Böbrek ve idrar yolu şikayetleri için, bu sistem üzerinde etkili diğer bitkiler ile karıştırılarak hazırlanan çaylar tercih edilmektedir.

Civanperçemi

Yarrow
Achillea millefolium L
Spazmları giderir, ödem giderici, ateş düşürücü, terleticidir. İdrar yolu antiseptiği, idrar arttırıcı özellikleri tespit edilmiştir. Günlük 3 - 4 gram çiçek ya da toprak üstü kısmı, 5 - 6 gram günde 2-3 kere 10-15 dakika demlendikten sonra içilebilir.

 

Goji berry

Wolfberry

Licium barbatum L.

Lycium chinenese mill
Böbreklerde hücre hasarında özellikle etkili olabileceği bildirilmektedir. Kanserlerin önlenmesinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Vücutta serbest oksijen radikallerinin yol açtığı hasarları önler.

Huş ağacı

Birc

Betulla pendula
Böbrek ve idrar yolu yangısı ve taş şikayeti olan kişilerde, inflamasyonun giderilmesi, taşın düşürülmesi için çay şeklinde tüketilmesi önerilmektedir. İdrar arttırıcı, zayıf tuz atıcı etkilidir. İdrar yolu enfeksiyonlarında kullanılır. Günde 2-3 gram kurutulmuş yaprakları, kaynamış su ile 15 dakikada demlenip günde 3-4 defa içilir.

 

Isırgan yaprağı

Stinging nettle

Urtica dioica
İnflamasyon önlemek, böbrek taşı düşürmek amacıyla kullanılan, halk arasında prostat ve mesane tümörlerinde kullanılır. 1,5 gram ince parçalanmış yapraklar cezve içerisinde 150 mililitre soğuk su ilave edilerek kaynayıncaya kadar ısıtılır ve ateşten alındıktan sonra üzeri kapatılarak 10 dakika demlenmeye bırakılıp sonra içilir.

 

Ayı Üzümü

Arctostaphylos uva-ursi

Antibakteriyel etkisinden dolayı idrar yolları ve mesane iltihaplarında kullanılmaktadır.

 

Karabiber

Black Pepper

Piper nigrum
Gaz giderici, kanserleşme önleyici etkileri bildirilmiştir. Kapaklı fincanda yarım gram toz edilmiş meyve üzerine kaynatılmış su ilave edilerek 10-15 dakika beklendikten sonra içilir. Günde bir buçuk grama kadar kullanılabilir.

Karanfil

Clove

Szygium aromaticum
Genelde oral mukozanın enfeksiyonlarında ve iltihaplanmalarında kullanılır. Burada dikkat çekici olan karanfilin erkek fareler üzerinde cinsel performansı artırıcı özelliği olup libido artışını sağladığı görülmüştür. Ama bunun yanında yüksek miktarlarda alındığında sperm sayısında azalma yaptığı dikkat çekmiştir. Düşük miktarlarda alındığında erkeklik hormonu -Testosteron sentezini arttırarak sperm oluşumunu arttırdığı, 2 veya 4 misli oranda da alındığında kan testestoron miktarını yükselteceğinden, testistlerde negatif etki ile sperm sayısının azalmasına yol açıyor. Bu da öjenolden kaynaklandığı düşünülmüştür.

Kuşburnu

Rosa canina Rose hip
İnflamasyon giderici bileşenleri nedeniyle, böbrek taşı düşürmeye yardımcı olmaktadır. Yüksek C vitaminide aynı şekilde taş oluşumunu engelleyebilir. Günde 3 defa 2 gram parçalanmış meyve üzerine su ilave edilerek 10-15 dakika demlendikten sonra içilir. Yemeklerden yarım saat sonra içilmesi önerilir

Mate
Ilex paraguariensis de Saint-Hilaire
İçindeki yüksek kafein içeriği nedeniyle zihinsel, fiziksel, cinsel yorgunlukta tercih edilmektedir. İdrar artırıcı olarak etkilidir.

Mayıs veya Alman papatyası

Chamomile Matricaria recutita
Yatıştırıcı, kas gevşetici spazmolitik etkisi vardır. Papaverine benzer etki gösterir

Melisa otu

Lemon balm Melisa
Gaz ve spazm gidericidir

Meyan kökü

Glycrrhiza glabra

Licorice

Virüs enfeksiyonlarında, Herpes simplex, bakteri ve mantar enfeksiyonlarında kullanılmaktadır. Östrojenik etkisi vardır

 

Kasıkotu

Herniaria glabra

Hafif spazmolitiktir. Kronik sistit, üretrit benzeri idrar yollarında kullanılır.

 

Maydanoz
Petroselini fructus

Maydanoz otu veya maydanoz kökü, bitkisel tıbbi ürünlerde böbrek taşının önlenmesi ve idrar yolu hastalıkları için yıkama tedavisinin bir parçası olarak kullanılır.

 

 

Nar

Pomegranat

Punica granatum
Yüksek miktarda antosiyanin içerir, kuvvetli antioksidandır
Nar suyunun damar sertliği riskini azaltıcı etkisi olduğu için, ereksiyon problemlerinde kullanılabilir. Bunun dışında kanser üzerine yapılan çalışmalarda antioksidanlar nedeniyle polifenolik bileşiklere bağlı olarak etkili olabileceği söylenmiştir. Prostat kanserleri üzerinde yapay ortamda nar çiçeğinden, çekirdeğinden ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen yağların soğukta sıkılarak elde edilen çekirdek yağından daha etkili olduğu gözlemlenmiştir

Okaliptüs

Eucalyptus globulus
Hafif spazm çözücü ve idrar arttırıcı etkileri vardır.

Rezene

Fennel

Foenilculum vulgare tohumları
Spazm gidericidir.

Rooibos Aspalathus linearis.

Antioksidan, enfeksiyon hastalıklarında, kanser hastalıklarında önerilmektedir.

Tarçın

Cinnamomun verum

Antispazmolitik etkilidir.


Nane

Mentha piperita
Spazmolitiktir.

 

Altınbaşak
Solidaginis virgaureae

Böbrek, idrar yolları ve idrar torbası rahatsızlıklarında diüretik ve antiflojistik olarak kullanılmaktadır. Antispazmodik etkileri bilinmektedir. Saponinlerden dolayı antimikrobiyal olarak kullanılmaktadır.

 

Yaban mersini

Vaccinium myrtillus

Mikro damarları açtığı için böbrek nefropati ve penil arteryel hastalıklarda önerilmektedir.

Zencefil

Zingiber officinale

Anti kanserojen etkisi vardır.

Curcuma domestica

Zerdeçal
Antioksidan, antiinflamatuvar, tümör önleyici, antimikrobiyal, antikanser etkileri nedeniyle ürolojide kullanılabilir.

 

 

 

Yorumlarınız bizim için değerlidir !